7 téma a fermentálás világából

A fermentálás manapság már nem annyira megszokott dolog, mint régen volt, holott a magyar konyhában még mindig jelen vannak az erjesztett savanyúságok, a savanyú káposzta, a kenyér, a bor, a sör, hogy csak a leggyakrabban fogyasztottakat említsem.

Ami régen szükség volt, az ma már csupán lehetőség, így apránként kikopott a konyhánkból. Idő és energia híján azt gondoljuk, hogy ez valami misztikus, komplikált művészet, amibe nem érdemes csak úgy belekezdeni.

Álljon hát itt hét olyan téma a fórumról, amelyek éppen ennek az ellenkezőjét bizonyítják!

A leggyorsabb probiotikus savanyúság

Legyen tél vagy nyár, ma már tudjuk, hogy a bélflóránk rendben tartása az egyik legfontosabb lépés afelé, hogy megőrizzük vagy visszanyerjük az egészségünket. Ehhez azonban nem mindig kell drága kapszulákat vásárolni, sokszor elég, ha otthon készült finomságokkal kényeztetjük magunkat. Ehhez ad tippet ez az írás.

Savanyított komlóhajtás

Habár a friss hajtásokra csupán kora tavasszal lelhetünk rá, a recept kompló hajtásvéggel az év bármely zöldellő időszakában elkészíthető, akár most is. Nem is kell hozzá más, csak néhány elszemtelenedett komlótő, ami rossz helyre futott a kertben, és máris viheted a konyhára a savanyítanivaló alapanyagot.

Savanyú káposzta kicsit másként

Régen ősz volt a káposztasavanyítás ideje, azonban manapság bármikor könnyedén hozzájuthatunk egy fej káposztához, amelyet savanyúságként vagy aztán rájárhat a család. Mit több, adunk néhány bevált tippet is, hogyan használhatod fel még több módon ezt az évezredes egészségvédő ételt :wink:

Erjesztett zöld chili szósz

Nos, ez a recept csupán azoknak való, akik mindig erősebbek az ételnél :wink:

Ha Te is közéjük tartozol, ráadásul szeretsz főzni, a konyhában ügyködni, akkor ezt imádni fogod!

Ez ugyanis a legegyszerűbb, legegészségesebb módja annak, hogy mindig legyen kéznél zöld chili, aminek az ereje a szándékod szerint adagolható. Tetszik az ötlet? Akkor kattints, és olvass tovább! :hugs:

Erjesztett chilis káposzta

És ha már az erős ételeknél és a káposztánál járunk, erről a receptről sem érdemes megfeledkezni. Kiváló grillezett ételek mellé, szendvicsekbe vagy akár savanyúságként bármely hagyományos ételhez. Ezzel a recepttel kipróbálhatod, hogy milyen az, amikor a savanyúkáposztát egy kissé a keleti ízvilágra hangoljuk :wink:

Kombucha, a szegények bora

Persze az italokról sem érdemes megfeledkezni, ha már fermentáció, hiszen a legegészségesebb, legfinomabb italok az életben éppen az erjesztésnek köszönhetőek. A nemes italokhoz pedig méltóként csatlakozik ez a mára kevéssé ismert itóka, amely gyermekek számára is fogyasztható, és a legjobbat hozza ki a teából. Próbáld ki Te is :slight_smile:

A ketchup kalandos története

Ha már erjesztés, akkor nem szabad megfeledkezzünk arról sem, hogy a manapság szinte alapvető szükségletnek tekinthető ketchup is valamikor erjesztéssel készült. Nem hiszed? Akkor kattints, és olvasd el, milyen hosszú utat tett meg azért, hogy mindannyiunk hűtőjében jelen lehessen :wink:


Ha bármelyik ötlet elnyerte a tetszésedet, szeretettel látunk a Porcelánbolt Közösségében! Csatlakozz és vegyél részt a Fakanál Hadműveletben Te is. Főzzük ki a világot a sarkaiból! :crazy_face:

És ne felejtsd el megosztani ezt a témát, ha ismersz valakit, aki szintén szeret kellemes társaságban főzőcskézni és jókat enni :wink:

2 Likes