4 film, amiről soha nem gondoltad volna, hogy köze van az autizmushoz

Az autizmus bemutatásának a szempontjából kétféle film létezik:

  • Az egyik be akarja mutatni azt vagy annak valamely aspektusát,
  • a másik esetében pedig fel sem merül a készítőkben, hogy a készülő film micsoda messzeségekbe képes eljutni egy-egy alternatív értelmezés nyomán.

Az itt bemutatott filmek egytől egyig a második kategóriába esnek, és bár itt-ott felvetődhet a vita lehetősége, mégis az autizmus megismerése okán érdemes lehet ilyen szemszögből is megvizsgálni őket.

Doktor Szöszi/Legally Blonde (2001)

A gondolat, hogy a film főszereplője, Elle Woods aspi lehet, nem az én fejemből pattant ki, sőt, ezen interpretációt még csak nem is én találtam a neten. Azonban felvettem a kesztyűt, és megvizsgáltam a kérdést.

Kíváncsi vagy az eredményre? Ha itt regisztrálsz, akkor már olvashatod is :wink:

A Hód/The Beaver (2011)

Az autizmus, bármennyire is furcsának hangzik, álarc mögé kényszerít. Hogy miként és milyen áron, arról olvashatsz ebben a cikkben, miután regisztráltál.

Lódító Hódító/The Invention of Lying (2009)

Közismert sztereotípia, hogy az autisták nem tudnak hazudni. Nos, ez nem teljesen igaz, de ez a film nem is ezért jó példa. Ez azért jó példa, mert a készítői elszúrták.

Hogy miként, és ez miért jó nekünk, hogy remek mintaként szolgáljon az autizmussal kapcsolatban, arról olvashatsz, miután beregisztráltál :wink:

Az Óceánjáró Zongorista Legendája/The Legend of 1900 (1998)

Ez a film a kedvenc öt filmjeim egyike. Persze nem azért, mert autizmusról szóló írást rittyenthettem hozzá, hanem azért, mert minden szinten élvezhető, csodálatosan megmunkált, remek alkotás.

Ám ha kíváncsi vagy, miért ez a film az, amely talán a leginspirálóbb és legmegragadóbb, ha az autizmuson át nézed, boldogan osztom meg Veled, ha regisztrált tagunk vagy :hugs:


Az Autizmus Közösség a téma érzékenysége miatt külön regisztrációt igényel. Ezért ha csatlakozni szeretnél, akkor azt itt megteheted. Amennyiben már rendelkezel Porcelánbolt Fórum regisztrációval, hozzászólásban is jelezheted csatlakozási szándékodat.

1 kedvelés