Advent margójára

Ismét elérkezett. Feltartóztathatatlanul, ellentmondást nem tűrő módon toppant be az életünkbe megint, akár vártuk, akár nem, akár fel vagyunk rá készülve, akár nem.

Itt-ott még az ünnepi hangulathoz elvárt fehérség is megmutatja magát, hogy minden kétségünket eloszlassa: advent megérkezett.

Az utcákon, a boltokban, az intézményekben és gyakorlatilag mindenütt ott vannak a figyelemfelkeltő szimbólumok, zenék és feliratok. A hírfolyamokban, az ismerőseim, barátaim oldalain egyre nagyobb számban látok hagyományos és kreatív adventi koszorúkat és naptárokat, ami jelzi, hogy az üzenet célba ért, egyre többen reagálnak rá.

Ám a megosztott csodás képeken, jókívánságokon és naptárt bontogató gyermeki mosolyokon túl ott a külső világ rohanása, fokozódó türelmetlensége és rideg valósága. Hiszen advent a modern ember számára az utolsó pillanatokat jelenti, mielőtt túl késő:

  • ünnephez méltón feldíszíteni életünk kirakatát,

  • megvenni mindent, ami az ünnep akadálytalan lebonyolításához szükséges,

  • elintézni mindazt, ami e csonka hónap elmúltával elveszti az esedékességét,

  • megfelelni az ünnepek miatt feltorlódott munkahelyi elvárásoknak,

  • felemelni a lelkünket az ünnep fényéhez.

Mégis, e számtalan feladat talán nem véletlen. Talán éppen ez az, ami advent igazi üzenetét hordozza. Hiszen könnyű szeretni, amikor szeretnek, könnyű türelemmel viseltetni a másik iránt, amikor a világ minden ideje Téged gazdagít.

Ahhoz azonban, hogy a karácsony valóban a szeretet ünnepe lehessen, most, a nehézségek idején érdemes helytállni, és könyörülettel a szívedben fogadni mindazok botlását, akik semmi mást sem tesznek, csupán Veled együtt próbálnak megfelelni a kihívásoknak.

Ha mindezt a legjobb szándékod szerint végigcsinálod, nem marad el a jutalmad: könnyű lelkiismerettel nem csak a karácsonyod lesz igazi örömünnep, de békével a lelkedben fogod elengedni a kihúnyó évet, hogy reményteli szívvel fogadhasd a most születőt, bármit is hozzon Számodra. Hiszen ez a szeretet, a boldogság követe, aminek a megélésére születtél.

Irgalommal teljes adventi készülődést kívánok!

5 kedvelés