Soha Világ útra kel

Ülök az íróasztalomnál. Előttem hever két kötetnyi kézirat. Az egyik most jött vissza a szerkesztőtől, a másik pedig most megy átnézésre. A monitoromon a visszatért kézirathoz tartozó félkész grafikai anyagok illegetik magukat. Ám a gondolataim messze járnak.

Ha öt, vagy akár csak három évvel ezelőtt valaki azt mondta volna nekem, hogy az idei év karácsonya előtt a kezemben tartom majd két kiadásra váró könyvem anyagát és az íróasztalomon tornyosul több, mint egy tucat másik könyv előkészítő jegyzete, akkor mosolyogva tagadtam volna le, hogy még mindig születnek történetek a fejemben.

Pedig legbelül még mindig ugyanaz a 9 éves kislány vagyok, aki ül a hangosan kattogó, mechanikus írógép mögött, körülvéve a saját karaktereiről készült rajzaival, és semmi mást nem akar, csak megmutatni, mi történik velük.

Elmesélni, hogyan győzte le a félelmét a kis veréb, hogy megmentse a cicát, miként szövetkezett a kutya az egérrel, hogy megleckéztesse a varjút, vagy hogyan jött rá a cipész bácsi, hogy ami annyi éven át bosszúságot okozott neki, az valójában segítség.

Emlékszem, valamikor ezidőtájt került a kezembe egy meseíró pályázat kiírása, amire mindenképpen jelentkezni akartam. Heteken át minden szabadidőmben gépeltem, újragépeltem, majd megint újragépeltem az egészet, mert még mindig nem volt tökéletes. Amikor nem otthon töltöttük a hétvégét, akkor pedig festettem. Vízfestékkel és ceruzával próbáltam formát adni a szereplőknek és a jeleneteknek, hogy legalább olyan élővé váljanak az olvasók képzeletében, ahogy az enyémben éltek.

Amikor minden megvolt, akkor félbehajtott rajzlapokra ragasztottam a kivágott festményeket és a gépelt szöveg részleteit, majd könyv módjára egymásba illesztettem a lapokat, végül tűvel és cérnával összevarrtam őket a hajtás vonalán. Ekkor született meg az első könyvem.

Egészen a közelmúltig nem is gondoltam arra, hogy valaha lesz folytatás. Éppen ezért a lehetőség, hogy ez a 9 éves leányzó újra a kezébe veheti a festékeit, a ragasztót és a tűt, cérnát, megijeszti a bennem élő felnőttet.

Hiszen a 9 évesnek újra megadatott, hogy ott folytassa, ahol annak idején abbahagyta: újra szabad utat adhat minden nála kopogtató szereplőnek, hogy elmesélje a történetét, és lehetőséget adhat a világnak megismerni Soha Világ lakóit. A felnőtt viszont fél, hogy nem lesz elég ideje mindent leírni, ezért újabb csalódást okoz magának és a kislánynak.

Mert a 9 éves kislány tudja, hogy a szavak, történetek szabadnak születtek. A felnőtt már azt is tudja, hogy csupán mi, emberek taszítjuk őket rabságba és némaságba, és ő soha többé nem akar ilyen ember lenni.


Beleolvasnál Soha Világ meséi 1. kötetébe? Ide kattints!

Ha még részletesebben szeretnéd tudni, hogy áll ennek a könyvnek a kiadása, és már most szeretnél belesni a soron következő kötetek alakulásába, akkor regisztráció után a Morzsák kategóriában követheted a legapróbb lépéseket is.

Ha még nem regisztráltál, akkor akkor kattints az alábbi Válasz gombra, és hozz létre egy új fiókot, hogy ne maradj le a hírekről!

6 kedvelés

Imádom! Minden betűjét! Csoda, ahogy írsz! Ha 9 éves, ha 40, nekem teljesen mindegy! Még, még, és még! Négy éve tudom, kb. akkor olvastam az első írásod! Ne félj, kérlek, mutasd magad, akkor is, ha vannak nehézségek, akkor is, ha nem mindig érzed magad olyan harcosnak, mint, amilyen vagy! Miértünk azokért az olvasókért, akik szomjazzák ezeket a betűket, ezeket a szavakat, mondatokat, történeteket, és a rajzokat. Rónai Kata

3 kedvelés

Köszönöm szépen! Nincsenek szavak, ami kifejezhetné, milyen hálás vagyok a figyelmedért, a hozzászólásodért, a bátorításodért és egyáltalán a jelenlétedért :smiling_face_with_three_hearts:

Ijesztő ez az egész, ahogy a semmiből előugranak a történetek éppen úgy, mint kicsi gyerekkoromban. Éppen ezért a szavaid nyomán a kilenc éves majd kiugrik a bőréből, ugra-bugrál, mint egy szabadságát visszanyert csikó, a felnőtt pedig könnytől elhomályosult tekintettel olvassa újra és újra a soraidat.

Köszönöm, Katika! :hugs:

1 kedvelés

Igazából, azt gondoltam, nem is kellene válasz. Aztán az jutott eszembe, hogy örülök, mert tényleg, másnak örömet okozni, azzal, hogy megmutatod neki, hogy ki is ő, ez nagy öröm. Megvásároltam az Anita könyvet, amelyre felhívtad a figyelmemet, érdekes olvasmány, és igazából a legfontosabb, az utolsó pár fejezet. Nem a könyvem, hanem a lelkem szempontjából, mert igenis, nem látjuk, miféle kincsek vagyunk, milyen fények, milyen csodás lények. Ehhez ő, hogy elmondhassa, megélhesse, visszajött. Nekem a táncvezetőm szokta mondani, amikor elvesztem az erőmet, vagy valami újabb, és újabb csalódás ér. Mert eszméletlenül sokat kívánunk magunktól, ahelyett, hogy belemerülnénk a saját csodánkba. A nirvana akkor és ott bekövetkezik, hacsak pillanatokra. Amikor belőlem is kijön egy olyan történet, amit el sem tudtam volna képzelni… Igen, ez a kincsünk. A tied egyensúlyozza, egyensúlyozhatja azt, hogy nem tudsz a világban úgy jelen lenni, mint, aki viszont egy normális mondatot nem tud leírni, de kirakja magát a közösségi oldalra, hogy ő a világ legnagyobb Celebje. És, ilyenkor kell elfogadhatóvá tenni azt a gondolatot, hogy ő is egy csodás lélek, mivel, pedig, mindannyian azok vagyunk, akkortól leszünk magunkkal elfogadóbbak, ha ezt el is hisszük magunkról, és másokról, és észrevesszük azt, hogy hiába van az orvossal, kiadóval, kritikussal, közértessel szemben kisebbségi érzésünk, ő ugyanolyan lélek, mint mi, és akkor lásd, megtörténik a csoda.
9 évesen, és 40 évesen, és majd 68 évesen, amennyi én vagyok. Én is most tanulom, a daganat tanít, a daganat megmutat, attól független, hogy szívesebben találtam volna meg az igaz válaszokat enélkül. De mindennek oka van. Most annak is, hogy az örülök, ilyen hosszú lett. K

2 kedvelés

Én is örülök, hogy ilyen hosszú lett a válaszod :smiley: Tényleg!

Részben azért, mert szeretem meghallgatni mások véleményét, másrészt pedig örülök, hogy mindazt, amin átmentél, leckének fogod fel, amiből tanulni lehet és kell, és aminek a másik oldalán lehetséges nyertesként távozni.

Bár nekem személyesen teljesen más jellegű mélypontokkal van tapasztalatom, hiszem, hogy az ember konoksága az, ami miatt csak az ilyen reménytelen krízishelyzetekben vagyunk képesek továbblépni, ha egyáltalán eljutunk lélekben addig, hogy megkérdőjelezzük mindazt, amiben addig hittünk, amit addig reménytelenül kergettünk.

Erre nagyon erős példa Anita esete is. Tökéletesen igazad van, a könyv lényegi mondanivalója a történet – talán – utolsó harmada, de ha belegondolsz, az előzmények nélkül nehéz lenne perspektívába helyezni az üzenetét, és annak ellenére nem érintene meg, hogy valahol legbelül nagyon hasonló utat jártok be.

Azt hiszem, hogy önmagunk megítélése ott bukik meg, amikor igyekszünk mások elé kerülni, elhinni, hogy jobbak vagyunk, értékesebbek, és igyekszünk az összehasonlítás alapját adó társadalmi és gazdasági létrafokok segítségével méricskélni, kit utasítottunk már magunk mögé, és kit kell még beérjünk.

A mai világban szinte lehetetlen elképzelésnek tűnik, hogy önmagunk mércéje legyünk, hogy a fejlődésünket ne a másokkal való összehasonlítás adja, hanem az, hogy magunkhoz képest jobbak vagyunk-e abban, amit célul tűztünk ki magunk elé.

Gondolj bele: a hétköznapi autós forgalom is addig halad gördülékenyen, addig minimális a balesetveszély, amíg minden sofőr arra koncentrál, hogy a saját célja felé jó irányba halad-e, miközben tiszteletben tartja a többiek tőle független mozgását. Ez több, mint 20 éves úrvezetői tapasztalatom alapján a közlekedésben többnyire (értsd: a legtöbb sofőr elméjében) működik is, ezért nincs még több halálos baleset az utakon. Ám amint a mindennapokban való társadalmi együttélés esetében merül fel pontosan ugyanez a modell, felszisszenünk, hogy milyen absztrakt, utópisztikus vagy egyszerűen elvont elképzelés is ez…
De biztos az? :wink:

1 kedvelés

Miután lezajlott a hivatalos protokoll, hat kemó, mellmegtartó műtét, és a sugár, és a kontrollokra, hála, három hónap "haladékot kaptam, megérkezett a poszttraumás érzés, meg az, hogy értem, hogy az évtizedekig ugyanattól a betegségtől szenvedők, miért döntenek egyszer csak úgy, hogy elég, nem kell több gyógyszer, orvos egyéb. Tudod, egyrészt, rajtad is az asbergerség miatt, rajtam, most a daganattal kapcsolatban lett egy “bélyeg”, persze, ez nem jogosítana fel senkit arra, hogy másképp viselkedjen, de megteszik. És, ez van mindenhol. Mivel az ember, sajnos sok esetben nem méri fel, – még akkor sem, ha túlél, átél, és megváltozik annyira– milyen csodás ez az élet, és, hogy mindannyian úgy vagyunk Isten gyermekei, hogy mi magunk vagyunk a részei, elgondolják, politikusok, főnökök, erősebbek, kiadók, bizonyos férfiak, főnökök, autósok, hogy ők többek, nekik több elő, vagy utójoguk van. Ezt egyrészt el kellene engedni, másrészt, magunkban helyre tenni, hogy mi irányítunk, ha mi egyenrangúnak hisszük , tudjuk a szituációt, akkor nem boríthat ki az, hogy már megint 3-4 órát kell várni az orvosra, hogy leugatják a fejem a mozgólépcsőn, mert előre szeretnék menni, stb. Igazad van, a könyv "csak " úgy érthető, ha tudod az előzményeket. Mégis, ebben a legnagyobb érték, az, hogy megértsd, és megélni tudd, a hasonló érzéseket. A könyv addig az utolsó részig olvasmányos, és könnyen befogadható, azt érzem, viszont, hogy az utolsó rész már nem az. Ott bizony kétszer-háromszor elolvasok egy-egy bekezdést, mert nem megy be. Pedig spiritualitással dolgozó, kezelő, elfogadó, ebben hívőként elég sok ilyen könyvet olvastam. Úgyhogy, most egy kissé pihentetem a végső oldalakat. Írok, írom a sajátomat, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul a kézirat további története.

2 kedvelés

Nehéz. Saját tapasztalatból tudom, hogy mennyire az. Közel negyven évembe került, mire felismertem, miért megvalósíthatatlan hosszú távon az, hogy egyenrangúnak érezzem magam másokkal, és miért nem adja meg az áhított lelki békét, amikor sikerül.

Gondolj bele: ahhoz, hogy kimondhasd bármiről, hogy egyenrangú, egyenlő valami mással, muszáj összemérned őket. Ellenkező esetben az egyenlőség, egyenrangúság alapját, sőt, értelmét veszti, és még ha tudatosan tagadni is próbálod ezt a tényt, a tudatalattid, a lelked nem veszi be az egyenlőségről tett állításodat igazságként, azaz meghasonulsz Önmagaddal.

Ha mégis összehasonlítást teszel, azt milyen alapon teszed? Magasság, szemszín, kor, társadalmi rang szerint? Az egyik sem Te vagy. A szemed színe a Tiéd, de nem Te vagy. A magasságod a Tied, de az sem Te vagy. A társadalmi helyzetedet is csupán birtoklod, de az sem definiál Téged, és pontosan ugyanez a helyzet a többi emberrel is. Őket sem határozza meg, írja le a külalakjuk, az, hogy tudnak-e zongorázni vagy milyen színű alsóneműt viselnek, ha egyáltalán…

Mi az hát, ami meghatároz Téged, ami senki másra, csupán Rád, az igazi, belső énedre igaz, és ami mércéül szolgálhat egy ilyen összehasonlításhoz?

Nehéz ugye?

Akkor közelítsük másfelől: azt írod, hogy Isten gyermekei vagyunk. Ezek szerint ha pontosan meghatározhatnánk Istent, esetleg közelebb kerülnénk az igazsághoz. Vagy mégsem? Talán nem véletlen, hogy az összes vallási- és filozófiai irányzat alapigazságnak nevezi Istent, amit körülírni lehet, de definiálni nem.

Én szeretek úgy gondolni Istenre, mint a fehér fényre. Ha Számodra elfogadható ez a kép, akkor talán egyetértesz vele, hogy magunkra úgy tekinthetünk, mint a látható fény spektrumának végtelen sok elemére, amelyek külön-külön nagyon különbözőek, ám jellegükben azonosak, mivel ugyanannak a hatalmas Létezőnek a részei.

A kérdésem pedig: össze tudod-e hasonlítani az okkersárgát a türkizkékkel? A narancsvöröset a hamuszürkével? Az indigókéket a bézzsel? Csak akkor, ha valamiféle kritériumrendszer mentén teszed, ugye? A kritériumrendszerek azonban, akárcsak az ember esetében, megközelíthetik, de soha nem képesek pontosan leírni az adott szín lényegét.

Ha viszont nem összehasonlíthatóak, akkor nagyon elemi szinten különböznek. Színek esetében tudjuk, hogy ez a különbség az energiaszintekben keresendő, hiszen minden szín ott ül egy hatalmas számegyenes neki megfelelő pontján.

Úgy látom, nincs ez másként az emberekkel sem. Mindenki, Te is, én is ott csücsülünk a saját kis világegyetemünk közepén és onnan nézzük, mi folyik a körülöttünk levő, a miénktől különböző világegyetemecskékben. Persze időnként össze is ütközünk néhánnyal, ahogy a hullámok is összevesznek néha, csak azt interferenciának hívjuk, és egészen addig nem leszünk morcosak miatta, amíg nem a kedvenc tévésorozatunk esik áldozatul.

Képzeld el, hogy milyen nehéz úgy tökéletes békében élni, hogy Te is és mindenki más is be van zárva a saját kis buborékába! Hiszen minden buboréknak, akárcsak minden univerzumnak, saját törvényei vannak, aminek az ott lakó engedelmeskedik, hiszen számára az A VILÁG.

Például a buborékodban dönthetsz úgy, hogy megállsz vagy előre mész a mozgólépcsőn, és egy másik utas buborékában udvarias segítséget kaphatsz a döntésedhez, bármi legyen is az, de lehetősége van „leugatni a fejedet” is.

Innentől kezdve bármit is teszel, bizonytalan kimenetelű a játszma. Ha megállsz, akkor is beszólhat az illető, és ha előremész, akkor is lehet udvarias. Minden csupán az ő buborékában létező játékszabályoktól függ, amiket kívülállóként nem ismerhetsz.

De fordítsuk meg a dolgot! Ő sem tudhatja a Te buborékod szabályait és lehetőségeit. Vagyis az is lehet legalább annyira bántó számára, ha nem az ő szabályai szerint játszol, mint amennyire ő megbántott Téged, mert nem felelt meg az elvárásaidnak.

Egyikőtök szabályrendszere sem jobb, több vagy bármilyen módon előbbrevaló a másiknál, egyszerűen más. Az egyetlen biztos dolog, hogy az elvárásaitok ebben a konkrét helyzetben teljességgel összeférhetetlenek, de ez nem jelenti azt, hogy egy gyökeresen eltérő szituációban ne tudnátok együttműködni.

Éppen ezért minden olyan indulat, szándék, gondolat, ami bármiféle módon irányítani akar, örökös csalódáshoz, stresszhez, végül depresszióhoz vezet.

Maga az irányítás gondolata ugyanis feltételezi, hogy jogod van új szabályokat bevezetni valaki más buborékában, ami viszont az egyenlőség elve miatt magában hordozza mások jogát, hogy új szabályokat vezessenek be a Te saját buborékodban. Emlékszel Newton 3. törvényéből az erő-ellenerő párosra? Na, ez pontosan ugyanúgy működik :wink:

Azaz amikor bármiféle elvárást támasztasz egy emberrel szemben, gondolj arra, hogy ő is éppúgy elvárással fordulhat feléd, és az egyenlőség elve miatt egyikőtök elvárása sem előrébb való a másiknál.

Ahogy Te is, úgy mások is minden pillanatban döntést hoznak, és viselik a döntéseik következményét. Amikor irányítani akarsz, akkor még ha jobbító szándékkal is, mások helyett akarsz dönteni, azaz kéretlenül irányítani akarsz másokat. Ennek minden esetben két szoros vonzata van:

  • stressz, hiszen a saját buborékodon kívülre próbálsz nyúlni, ami semmilyen módon és jogon nem tartozik Hozzád,

  • csalódás és depresszió, ami senki mást, csupán Téged mérgez, és ezen nem segít az elengedés.

Az elengedés ugyanis azokban az esetekben hatásos, amikor elkerülhetetlen a konfliktus, nem megelőzhető, hogy a buborékaink összeütközzenek. Ekkor kell az elengedéshez nyúlnunk, felmenteni magunkat és a másik felet a konfliktus negatív következményei alól.

Azonban ha napi szinten próbálsz kontrollt gyakorolni az emberi kapcsolataid felett, akkor annyi kudarcban, keserűségben lehet részed, hogy nem marad energiád az elengedésre, ezért újra és újra összeomlasz, majd talpra állsz, csak hogy ismét összeomolhass a fájdalomtól és a tehetetlenség érzésétől.

Egy irányítást oly nagyra tartó családban felnőve nekem évtizedekig ez volt az egyetlen stratégiám az élethez. Több, mint 30 évig voltam keljfeljancsi, mire mindarra, amit itt olvashatsz, rájöttem.

És tudod, hogy mi volt a legérdekesebb?

Abban a pillanatban, hogy olyan szinten megértettem ezt az egészet, hogy alkalmazni tudtam a mindennapokban, végleg eltűnt a megbélyegzettség érzése.

Rájöttem, hogy valójában nem én viselem azt a bizonyos bélyeget, hanem azok az emberek, akik oly módon nincsenek kibékülve magukkal, hogy a másságomat fenyegetésként érzékelik magukra nézve. Nem tudják, hogyan reagáljanak, ezért mint az űzött farkasok az út végén, megfordulnak és visszatámadnak.

Hidd el, mindaz a keserűség, ami odabent dolgozik a lelkedben, feloldható, és ami a legjobb, hogy ehhez senki más, csakis Te kellesz! Élvezd ki a buborékod még fel nem fedezett zugait, és küldj egy őszinte belső mosolyt mindazoknak, akiknek a buborékában nincs más, csak rosszallás! Az nem a Tied, nem tartozik Hozzád, ezért fogadd el, hogy nincs vele dolgod!

1 kedvelés

Köszönöm, nagyon hálás vagyok ezekért a sorokért. A buborék megfogalmazás meg egyenesen telitalálat! Mert valóban, elesni, felállni, “könnyű”, mert azt mondhatjuk, hogy erősek vagyunk, de minden alkalommal ez az “erő” gyengébbé tesz, és végül megbetegít. És, akkor még nem beszéltem a szülői, nagyszülői ágról hozott, tőlük átöröklött, számunkra ugyan felesleges, de bennünk lévő, akár mérgező tartalmakról.
A fehér fény csodás. Amikor jött a kemó, azt képzeltem, az érkezik, és azt mondogattam, mantraképpen, hogy csak oda menjen, ahova kell, és minden egyéb ürüljön ki vizelet és széklet formájában. Azért mégis a negyedik várakozása olyan szinten kiverte a biztosítékot, hogy a negyedik után rosszul voltam, nagyon. De, a többinél működött, és működött a sugárnál is, mert nem égett meg a bőröm. Persze a belső károkat nem látom.
De, az, hogy nem a testünk vagyunk, nagyon fontos megállapítás, és nagyon jó lenne, ha tényleg, nem csak mondanám, hanem integrálni is tudnám magamban. Akkor nem zavarna, a hormonkezelés következtében kialakult plusz öt kiló, mely a hasamra ment, és eldeformátlanította a deréktájamat, szűkké téve, szinte minden ruhámat. Igyekszem többször elolvasni, amit írtál, sőt azt hiszem, hogy ki is fogom nyomtatni, mert nagyon sok erő van benne számomra. Tényleg harcos vagy! És még ebből a harci erőből, energiából táplálsz minket, néha eltévelyedőket. Ez jó, és köszönöm.

2 kedvelés

Örülök, ha segíthetek :heart: :hugs:

Azonban sose feledd, hogy az erő, amit érzel a levelem olvasása közben, a Tied! Használd, ahogy eddig is tetted, és meglátod, megnyílnak a csodák előtted :slight_smile:

1 kedvelés

Köszönöm szépen! <3

2 kedvelés